A kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla)

A kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla)
A kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla)
A kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla)
A kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla)

A Brunnera macrophylla a Boraginaceae családba tartozó, abszolút imádnivaló és kevéssé igényes virágos növényfaj. A termesztésben ez a virág számos közismert néven szerepel, például Kaukázusi nefelejcs, nagylevelű brunnera, hamis nefelejcs vagy szívvirág. Kelet-Európa és Ázsia számos régiójában őshonos.

  • A Kaukázusi nefelejcsek szívós lágyszárú évelők, amelyek magassága 30-45 cm, szélessége pedig 60-90 cm lehet.
  • A Brunnera macrophylla növények rizómákból fejlődnek, amelyek képesek vizet tárolni. Rendezett, csomóképző általános növekedéssel rendelkeznek, és viszonylag lassú növekedési ütemmel járnak.
  • Lombozatuk egyszerű, durva, szőrös és szív alakú levelekből áll az alapon, kisebb, elliptikus felső levelekkel. A nagy alaplevelek átmérője körülbelül 15 cm, és a zöld, ezüst vagy sárga többféle árnyalatát mutatják.
  • A Kaukázusi nefelejcs növény levelei karcsú száron nőnek, és a vegetációs időszak alatt végig vonzóak maradnak. Általában krémszínű vagy fehér jegyekkel is rendelkeznek, mutatós és hipnotikus tarka mintázatot mutatva.
  • A Brunnera macrophylla növények általában nyolc-tíz hétig virágoznak, kora tavasztól a tavasz közepéig. Ebben az időszakban légies, elágazó fürtöket hoznak létre, amelyek elegánsan emelkednek a lombozat fölé, és csillag alakú virágokból álló fürtöket tartalmaznak.
  • Finom virágaik közepén fehér színű, öt sziromlevél található, amelyek a kék különböző árnyalataiban pompázhatnak. Nagyon hasonlítanak a rokon nefelejcsvirágokéhoz.
  • A Kaukázusi nefelejcs virágzási időszakának végeztével, jellemzően nyáron, száraz és barna terméseket hoz, amelyeket skizocarpiumnak neveznek. Amikor megérik, a termés sok egymagvú részre válik szét.

Metszés

Aktív növekedési időszakuk alatt, általában tavasszal, a rendszeres metszés segíthet abban, hogy a növények frissnek és rendezettnek tűnjenek.

Mindössze annyit kell tenned, hogy levágod az idősebb leveleket, hogy helyet csinálj az új, egészséges növekedésnek. Ügyelj arra, hogy ősszel ne vágd vissza növényeidet a talajszintig, mert leveleik egész télen védik a koronát.

A Kaukázusi nefelejcs növények hajlamosak az önvetésre, így eléggé invazívvá válnak a környezetükben. Ezt úgy akadályozhatod meg, hogy virágaik elhalványulása után eltávolítod őket. Az eltávolítás egy szép módszer arra is, hogy virágzási időszakuk alatt elősegítsük az új virágzást.

2 500 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Hasonló termékek
Hasonló termékek
Webáruház készítés