Blog

Hogyan kell gondoskodni a Hunyorról
2022.02.10 19:37
Hortenziagarden
Hortenziagarden
Hogyan kell gondoskodni a Hunyorról

Hogyan kell gondozni az újjonnan vásárolt hunyort? 

Gyakran kérdezik tőlünk, hogyan kell gondozni az újonnan vásárolt hunyortmiután hazaviszik őket árudánkból, vagy amikor csomagküldő szolgáltatásunkon keresztül megérkezik otthonukba. Reméljük, hogy a következő tanácsok mindent tartalmaznak, amit tudni érdemes a hunyor gondozásáról.

Kérjük, távolítson el minden csomagolóanyagot a hunyor környékéről, és állítsa a növényt szabadba, védett helyre, a széltől védve. Ez egész évben érvényes, télen is.

Viszgálja meg a talajt, és ha úgy látja, hogy kiszáradt, tegye a növényt egy vizzel töltött edénybe, kaspóba, majd  hagyja benne egy órán keresztül, hogy a talaj jól megszívja magát vízzel. 

Ültessük el őket mielőbb, mivel a hunyorok nagyon szívós növények, és jobban érzik magukat a földben, mint a cserépben.

Ha az ültetés a fagyos vagy vizes talajviszonyok miatt késik, fontos, hogy távolítsuk el a növényről lehullott virágporzókat és szirmokat. Ez azért fontos, mert segít megelőzni a szürkepenész (más néven botrytis) kialakulását a virágszárak tövében. 

Ha a hunyor megfagy és laposan fekszik, akkor az időjárás felmelegedésével kiolvad és helyreáll – ez még ültetéskor is normális.

 Milyen talajba ültessük?

A hunyorok nagyon toleránsak, és a legtöbb talajban szépen fejlődnek, az enyhén savanyútól az enyhén lúgosig, mindaddig, amíg a talaj nem rendkívül száraz vagy túlzottan vizes. Nyáron elviselik a szárazabb körülményeket is, ha van némi árnyék, de ne feledje, hogy a túl sok árnyék egész évben csökkentheti a virágok számát. A legjobban lombhullató cserjék és fák között termesztheti őket, amelyek sok fényt adnak nekik télen és tavasszal, de kellemes árnyékot biztosítanak a nyári hónapokban. 

Talaj előkészítése és ültetés

A hunyorok mélyen gyökereznek, és a legjobb virágzáshoz rengeteg tápanyagra van szükségük. Ássuk fel a talajt a lehető legmélyebben, és keverjünk bele sok humuszt, levéldarálékot, és komposztot. Kerülje a talaj-elők

észítést, ha a talaj fagyos vagy vizes, és várja meg, amíg a körülmények javulnak, mielőtt kiültetné.

Ha a hunyor kiszáradt, ültetés előtt alaposan öntözzük meg alulról. Ássa mélyebbre és szélesebbre az ültető gödröt, mint a cserép mérete. Óvatosan távolítsa el a hunyort a cserépből,  majd ültesse el. Nincs szükség a gyökerek fellazítására, mert ez feleslegesen károsítja rostos gyökérrendszerüket. Ültetés után jól öntözzük meg.

Csoportos ültetés esetén javasoljuk, hogy a növények között legalább 60 cm távolság legyen.

Utógondozás

Alkalmazzon humusztakarót júliusban/augusztusban (amikor a következő évi virágrügyek kialakulnak), majd ismét december végén. Ügyeljen arra, hogy ne mulcsozza be a növény koronáját, mert ez a rügyek rothadását okozhatja. Ne feledje, hogy az újonnan ültetett hunyorokat az első év során sokat kell öntözni. Távolítsa el a régi kifakult virágszárakat általában március/április környékén, hacsak nincs szüksége magra, hogy ösztönözze a jövő évi új virágok növekedést. Időnként permetezzen gomba- és rovarirtó szerrel ha szükséges, és ügyeljen a csigákra a virágbimbókon, az új lombozaton és a virágszáron, és ennek megfelelően kezelje.

A régi lombozat eltávolítása

Örökzöld fajok és fajok közötti hibrideknél csak szükség szerint távolítsa el a sérült vagy beteg lombozatot a késő őszi rendbetételhez. Késő tavasszal távolítsa el a régi virágszárakat és a leveleket a tőnél, hogy új fiatal növekedésre ösztönözze a növényt.

Helleborus niger: virágzás után csak a régi virágszárakat, a sérült vagy beteg lombozatot távolítsa el a rendbetételhez.

Hunyorok termesztése konténerekben

A hunyorok természetüknél fogva mélyen gyökerező növények, ezért olyan edényt válasszunk, amelynek jó mélysége van, és szélesebb a teteje, mint az alapja, hogy könnyen eltávolíthassa a növényt, ha újra beültetésre van szüksége. Válasszon egy edényt, amely egy kicsit nagyobb, mint a meglévő cserép. 

Használjon jó minőségű földet. Helyezze el a cserepet úgy, hogy virágzás közben a házból élvezhesse, majd nyáron helyezze át félárnyékos helyre. Pár évente ültesse át friss földbe, vagy közvetlenül a kertbe.

Megtelepedett hunyorok átültetése vagy szétosztása

Ha el szeretné költöztetni a növényt, vagy túl nagy lesz, szeptemberben kiveheti és szétoszthatja. Az egész növényt nagyon óvatosan kell kiásni. Hasításkor a nagy gyökérrendszer sokkal könnyebben kezelhető, ha az összes talajt lemossuk, mielőtt a gyökérgolyót késsel vagy kis fűrésszel felosztaná. Helyezze újra a töveket jól előkészített talajba, és tartsa árnyékban és nedvesen.

Webáruház készítés