Magasbokrú kék áfonya - Vaccinium corymbosum 'Bluejay'

Magasbokrú kék áfonya - Vaccinium corymbosum 'Bluejay'
Magasbokrú kék áfonya - Vaccinium corymbosum 'Bluejay'
Magasbokrú kék áfonya - Vaccinium corymbosum 'Bluejay'
Magasbokrú kék áfonya - Vaccinium corymbosum 'Bluejay'

Jellemzői: Az áfonyák (Vaccinium) a hanga félék családjába tartozó nemzetség. Közös tulajdonságuk, hogy savas kémhatású talajokon, párásabb környezetben fejlődnek a legszebben. Az áfonya fajták jellemzően öntermékenyek, de másik fajta telepítésével nagyobb termésbiztonság érhető el.

A termés magas C-vitamin és béta-karotin tartalma miatt látásjavítóként terjedt el a népi gyógyászatban. A ’Bluejay’ áfonya felálló szárú, tőben többszörösen elágazó cserje. A fürtökben nyíló virágokból július és augusztus között fejlődik termés.

Virágzása a ’Patriot’ fajtát követi, míg a ’Bonus’ fajtát megelőzi, így korai virágzású fajta. A fürtöt alkotó bogyótermések kerekded, kissé lapított gömb alakúak. A héj kék színű, hamvas felületű.

A fajta elnevezése a blue jay vagy kék szajkó szintén a gyümölcs színére utal. Felhasználható friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt.

Talajigény: Savanyú, tápanyagban gazdag, kiszáradásra nem hajlamos talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: A termésérés időszakában napos vagy félárnyékos fekvés az ideális a számára, ezért ilyen helyre telepítsük. Tűző naptól óvjuk.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de sekélyen gyökerezik, ezért talaját ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Párásabb környezetet kedveli, ezért talajtakarással segíthetjük a fejlődését.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: Az áfonya a legtöbb hazai talajtípuson nem marad meg, ezért ültetőgödröt (sz×m, 50×50 cm) kell készíteni úgy, hogy azt kibéleljük geotextíliával, majd tőzeges, érett marhatrágyás földkeverékkel töltjük fel, ezzel biztosítjuk a megfelelő kémhatást és szerkezetet a növényünk számára.

Ügyeljünk arra, hogy a csapadék és a környező eredeti talajtípus miatt egy idő után pótolni kell a földkeveréket vagy talajsavanyító tápoldatot kell használnunk. A másik megoldás, ha ugyanilyen földkeverékkel, de nagyméretű cserépbe, dézsába telepítjük, így könnyen biztosíthatjuk számára az ideális körülményeket.

Öntözése lágy vízzel vagy esővízzel történjen. Mivel sekélyen gyökerező növény, így a talaj felső rétegét óvjuk a kiszáradástól talajtakarással, így megakadályozva a levélzet elvesztését.

3 500 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Hasonló termékek
Hasonló termékek
Webáruház készítés