Bőrlevél - Bergenia

Bőrlevél - Bergenia
Bőrlevél - Bergenia
Bőrlevél - Bergenia
Bőrlevél - Bergenia

Bőrlevél - a kis gondozási igényű kertek sztárja:

A bőrlevelek örökzöld, talajtakaró évelő növények, melyek kifejlett magasságuk 30-50 cm körüli. Tavasszal a legtöbb fajta rózsaszín vagy lila virágokat hoz, de előfordulnak a fehér virágokkal teli változatok is. Nagyon szívósak, egy kis túlzással élve valóban mindent túlélnek. Jól tolerálják az árnyékot, az aszályt is.

Származása:

A bőrlevelek Kelet-Ázsiában őshonosak (Kína, Mongólia, Oroszország). Ezen területek a rendkívül kemény teleket igen forró nyár követ. A Bergenia mindkettővel könnyen megbirkózik.

Általános tudnivalók:

Ahogy fentebb is volt szó róla, a végleges magassága 30-50 cm körüli, és ha jó helyük van, akkor akár 1 méter szélesen is elterebélyesedhetnek a talaj felett. Levelei örökzöldek, és a téli hidegebb heteken gyakran határozott rózsaszín árnyalatot vesznek fel. Emiatt nem kell aggódni, ugyanis teljesen természetes dolog ez náluk. Terülnek a talajon, emiatt jó talajtakaró növények, és kiváló gyomelnyomó hatással bírnak.

A virágai felfelé törekvő fürtökben jelennek meg tavasszal (március-április), és magasan a lombozat felé emelkedve képeznek egy új, színes (lila, rózsaszín vagy fehér) emeletet a növényen.

Az alapfaj virága rózsaszín. Nagyon szép fehér színű az 'Angel Kiss' fajta, de a sötétrózsaszín 'Morgenröte' fajta is igen különleges. 

Igényei

Félárnyékos körülmények között fejlődik a legjobban, de ha kertjébnen nics ilyen hely, akkor se aggódjon, ugyanis ezek a növények jól viselik a teljes árnyékot és a teljes napsütést is.

Talaj szempontjából is alacsony igényekkel rendelkeznek, mert ugyan a legjobb számukra a morzsalékos, tápanyagban és vízben gazdag talaj, de a szegényebb talajokat is elviselik, mindemellett nagyon jól tűrik az aszályt, a lég- és talajszárazságot is. Egyedül a szélsőséges pH-értékű talajokat nem kedvelik, szóval lehetőleg ne ültesse őket nagyon savas vagy nagyon meszes talajra. Teljesen télálló, a legzordabb teleket is gond nélkül elviseli.

Az ültetés után vigyázzon rá és öntözze rendszeresen, de ha a növény megeredt és megszokta az új helyét, akkor onnantól tulajdonképpen nincs vele semmi dolga. Azt viszont érdemes megemlíteni, hogy bár elvileg nagyobb konténerekben is nevelhetők, de ha van rá lehetősége, inkább ültesse ki szabadföldre a kertbe, mert ott azért sokkal jobban érzi magát.

Nevelése kezdő kertészek számára is ajánlott, a bőrlevéllel foglalkozó kertbarátok tényleg sikerre ítéltettek a növénnyel kapcsolatban. Kártevő- és kórokozófertőzés nem jellemző rá.

2 000 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Hasonló termékek
Hasonló termékek
Webáruház készítés